INNOVATIE STRATEGIE

Wij halen mensen graag uit hun comfortzone


INNOVATIE CULTUUR & PROCES CONSULTANCY

Hoe structureer je innovatie in je bedrijf? Hoe regel je de verwachtingen en waar start je met innovatie? Ik begeleid corporates met een 'hands-on' aanpak die Ik aan kan sluiten op de bedrijfssituatie. Zodat ze gericht nieuwe mogelijkheden voor groei kunnen verkennen en gaan ontwikkelen. Met als voordelen: korte doorlooptijden, een laag risicoprofiel en kostenbewust.

Mijn aanpak zorgt ervoor dat interne teams producten en diensten ontwikkelen die toekomstgericht en klantgedreven zijn. Ik gebruik processen die rechtsreeks uit de startup-wereld komen. Je team krijgt een structuur voor snelle ideevorming, prototypen en valideren van nieuwe producten en diensten.

  • Leer hoe andere bedrijven innovatie structureren 
  • Hoe kun je een innovatiecultuur ontwikkelen binnen je bedrijf?
  • Wat zijn de 3 belangrijkste criteria voor een succesvol innovatieteam?

CONSULTANCY: INNOVATIEPROGRAMMA

Er is een overvloed aan innovatie tools en modellen. Ik heb de ervaring welke technieken of formats het best passen bij jouw innovatie uitdaging om snel te schakelen en nieuwe ideeen en businessmodellen te toetsen.

Wij gebruiken processen die wereldwijd worden gebruikt door succesvolle startups en bedrijven om trends te omarmen en nieuwe mogelijkheden te bedenken, te plannen en te gebruiken om te groeien, te schalen.

  • Een portfolio van tools om je innovatie te ondersteunen 
  • Een stap-voor-stap benadering om te beginnen "Wij hebben geleerd hoe onze business ontwikkeling centraal staat. De nieuwe manier van werken heeft er voor gezorgd dat wij nu naast het werken in het bedrijf, ook met passie en overtuiging werken aan het bedrijf: ontwikkeling van de business!"

 

 

INNOVATIE STRATEGIE PROJECTEN

Guilty People: Strategie Plan

Hét Rotterdamse no-nonsense online bureau voor strategie, branding en design van webshops, campagnes en corporate website heeft een mooie omzetgroei. Deze wordt vooral gerealiseerd door hard werken. Gideon Schipaanboord (strategic director) wil de groei organisatorisch ondersteunen met de 'Scaling Up' methode. Wij zien dat als 'Groei door slimmer te werken'. Er blijft op deze wijze meer energie over voor de creatieve processen, de core business van Guilty People.

In onze teamsessies werken wij intensief samen met het directieteam. Ze ontwikkelen hun ultieme doel -BHAG -, toetsen hun merkbeloften, strategie, producten en service hieraan. De resultaten hieruit vertalen we in Rocks - doelen, actiehouders en deadlines - waarmee de bedrijfsverbeteringen en eventuele businessontwikkelingen direct zichtbaar en meetbaar worden. De directieleden hebben elk hun eigen aandachtsgebied en implementeren de rocks in hun organisatieteams. Een enerverend project met THC BV waarin de creatieve en de zakelijke werelden samenkomen. Meer over Guilty People vind je hier.

Van Der Laan Uitvaartverzorging: Innovatie Business

Bas en Lobke Notermans-Geurtz hebben in 2017 het bedrijf van der Laan Uitvaartverzorging overgenomen. Na de voorbereiding en begeleiding van het organisatorische deel van de overname is kort daarop met hen doorgeschakeld in de businessontwikkeling van het bedrijf. De nieuwe ondernemers zien in de maatschappelijke en technologische veranderingen in hun markt én hun ideeën over de toekomst, kansen voor de groei van hun bedrijf. In enkele sessies met hen zijn de bestaande situatie en hun ideeën vastgelegd in praktische business en visie canvassen.

Het doel van het bedrijf is om te groeien door meer onderscheidend te zijn in de markt met waardevolle producten en services. Daarvoor wordt de klantbehoefte in beeld gebracht, momenteel met reviews en follow-up gesprekken. Binnenkort zal het team dit gaan aanvullen met enkele Customer Journeys en andere  Design Thinking technieken. Daaruit ontstaan via innovatieve sessies productvoorstellen. Deze aannames worden via de 'Lean Startup'-aanpak getoetst in de markt en geeft inzicht in de praktische slagingskans van nieuwe businessontwikkelingen. Bas en Lobke geven zelf aan: "Deze manier van businessontwikkeling heeft er voor gezorgd dat wij nu naast het werken in het bedrijf, ook met passie en overtuiging werken aan het ontwikkelen van nieuwe business!" Meer Van Der Laan vind je hier.

Boozters: sessies Design Better Business

Via ons netwerk zijn we in contact gekomen met het BZTRS-team Jan-Willem Jongmans, Rob Aanraad en Michel Lieffering. Boosters is als multidisciplinair bedrijf in omvangrijke omnitail vraagstukken een redelijke nieuwkomer in de retailmarkt. Hun klantenbestand bevat voornamelijk retailers die  hun oude retailmodellen moeten opschudden tot efficiënte omnichannel oplossingen om te overleven. Samen met Jan-Willem, Rob en Remco Verhoeven (partner Onedott) hebben wij met diverse klanten strategische sessies gehouden. Waarbij via Business Development strategie werd ontwikkeld, via Design Thinking werd getoetst en omgezet in bedrijfsplannen. Meer Boozters vind je hier.

Onedott Concept & Technology: Innovatie Business

In de afgelopen periode is samen met Remco Verhoeven en Bart Tegenbosch van Onedott hard gewerkt aan de transformatie van Onedott. Gestart als leverancier van websites en hostingservices is Onedott doorontwikkeld tot een startup (ontwerp- en productiebedrijf) van serviceapplicaties. Waarbij ik ben aangesloten als partner van Onedott.

Twee voorbeelden van eigen ontwikkeling van service-applicaties: WeReserve, een reserveringssysteem in de horeca markt (www.wereserve.nl) en Simplr (www.webstekansimplr.nl) een unieke website techniek waarbij het CMS in de sitepagina actief is. Het unieke aan beide applicaties is: 1. ze worden via 'bootstrapping' ontwikkeld, dus geen inbreng van vreemd vermogen. 2. ze worden volledig op klantwens en -behoeften doorontwikkeld en gefinancierd. Dit is mogelijk omdat ons team de bijzondere combinatie bezit van Software Development, Design Thinking en Lean Product- en Business Development. Ons Big Hairy Audacious Goal is een agency op dit gebied met producteigenaarschap. De businessontwikkeling gaat volgens de meeste recente ontwikkelmodellen. De opvallende groei van een trouwe klantenkring is een van de mooie resultaten van onze gezamenlijke slagkracht. Meer Onedott vind je hier.

De NS: Innovatie GO (Gekleurd Onderhoud)

Het onderhoud van de ca. 4500 panden, waaronder ca. 450 stations, worden al ruim 15 jaar beheerd door NS Stations met de technische applicatie GO (Gekleurd Onderhoud). Maar ook de NS verandert; door meer resultaatgerichtheid, personele inkrimping, kennisdeling en andere ontwikkelingen komen er ook andere eindgebruikers in beeld voor GO.. Wij hebben met een pilotproject met o.a. de methoden 'Jobs To Be Done' en "Customer Journeys' de wensen van deze nieuwe eindgebruikers in beeld gebracht in een sterk aangepaste gebruikersinterface. Het ontwikkelde protoype resulteerde in een duidelijke verbetering van gebruikersgemak en efficiency. In verband met een reorganisatie binnen de NS Stations organisatie wachten wij tot nu op een vervolgopdracht. Meer NS Stations vind je hier.

Maxima Medisch Centrum/VisitU: Patient Journey

Stefan van Rooijen (MD) heeft het prachtige idee om jouw bezoek aan je kind in het ziekenhuis laagdrempelig te maken door Virtual Reality in te zetten. Onze opdracht was om de potentie van dit idee - VisitU -  te achterhalen. Dus hebben wij het eerste prototype samen met Onedott, het personeel van de kinderafdeling en de patiëntjes in het Maxima Medisch Centrum getoetst. De 'User Story' van VR-video-livestream en de 'Patient Journey' van patiëntjes zijn door ons ontwikkeld. Daarna is de businesspotentie via 'Business modeling' en aansluitend verdienmodel doorontwikkeld. Met als resultaten: 1. een significante besparing in hardware 2. een kwalitatief betere productlaunch 3. een kansrijk uitzicht op business. VisitU behoort tot een kansrijke service voor ziekenhuispatiënten. Meer VisitU vind je hier.

'Verandering is een constante factor.  Succes zit in het vermogen om aan te passen.